Wiosna i jesień to okres, kiedy wielu z nas dotykają infekcje, takie jak przeziębienie, grypa, czy też angina. Warto zaś wiedzieć, że wielu z nich można z powodzeniem zapobiec – i to bez prewencyjnego przyjmowania jakichkolwiek medykamentów. Wystarczy bowiem jedynie wiedzieć, co i jak jeść. Dieta na odporność to podstawowy sposób na wzmocnienie naszego organizmu. Dziś przybliżymy więc nieco ten temat i podpowiemy, jakie produkty spożywać, aby zwiększyć nasze szanse na przebycie okresu jesienno-zimowego bez jakiejkolwiek infekcji.
W jaki sposób dieta wpływa na odporność?
Niektórzy zastanawiać się mogą, w jaki sposób pokarmy, jakie spożywamy mają wpływ na naszą odporność. Wszelkie badania w tej dziedzinie pokazują jednak, że jest to wpływ naprawdę bardzo wyraźny. Nasz układ odpornościowy zbudowany jest bowiem z komórek, które w ponad 70% znajdują się w przewodzie pokarmowym. Dobry stan układu pokarmowego jest, co za tym idzie, kluczem do zachowania także ogólnie korzystnego stanu zdrowia.
Produkty przez nas spożywane mają zaś niebagatelny wpływ na stan naszego przewodu pokarmowego. To właśnie dlatego dieta wzmacniająca odporność jest kluczem do naszego zdrowia.
Co jeść na odporność? Kilka najzdrowszych produktów.
Dieta na odporność jest, na szczęście, dość zróżnicowana. Pozwala to dostarczyć organizmowi wszystkie witaminy oraz minerały, jakich potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nie ma bowiem jednego produktu spożywczego, który spełniałby w tym względzie wszystkie potrzeby. Przyjrzyjmy się teraz najważniejszym kategoriom produktów, które warto regularnie spożywać w celu poprawy odporności. Co jeść na odpornośc, by odżywiać się zdrowo?
Owoce i warzywa
Jedną z najważniejszych kategorii, jakie powinien zawierać nasz codzienny jadłospis, są owoce i warzywa. Dieta na wzmocnienie organizmu wymaga bowiem stałego dostarczania mu chociażby witaminy C oraz beta karotenu. Te pierwsze składniki oferowane są przez łatwo dostępne warzywa i owoce, takie jak między innymi
- czarne porzeczki,
- jarmuż,
- poziomki,
- brokuł,
- szpinak,
- natka pietruszki,
- truskawki,
- kiwi,
- kalarepa
Z kolei beta karoten dostępny jest między innymi w morelach, szczawie, jarmużu, szczypiorku, czy też w melonie.
Kiszonki
Kolejną grupą produktów bardzo korzystnie oddziałowujących na nasz organizm są kiszonki. Dieta wzmacniająca powinna obfitować w domowe kiszonki, ponieważ kiszenie – w przeciwieństwie do metod często wykorzystywanych przez producentów żywności produkujących ją na szeroką skalę – jest w pełni naturalnym sposobem jej konserwowania. Co więcej, regularne spożywanie produktów kiszonych wpływa korzystnie na rozwój bakterii gnilnych w naszych jelitach. Jest to, wbrew pozorom, bardzo korzystny proces, który pozytywnie wpływa na naturalną odporność naszego organizmu.
Przykładem bardzo prozdrowotnej kiszonki jest kapusta kiszona – zawiera ona między innymi dobroczynne bakterie kwasu mlekowego. Każda dobra dieta wzmacniająca organizm korzysta z niej na szeroką skalę. Kupując gotowy produkt, należy jednak zwrócić uwagę na to, by nie pomylić jej z kapustą kwaszoną, która powstaje przy wykorzystaniu m.in octu czy cukru i nie posiada tak korzystnych właściwości.
Żywność bogata w witaminę D3
Dieta na wzmocnienie odporności powinna być także w pożywienie zawierające odpowiednio duże ilości witaminy D3. Jak udowadniają bowiem najnowsze badania, ewentualne niedobory tejże witaminy mogą prowadzić do rozwoju bardzo poważnych chorób – w tym nawet tych nowotworowych. Witamina D3 wpływa pozytywnie między innymi na limfocyty B i T, neutrofile, a także inne komórki układu odpornościowego. W jakim pożywieniu znajdziemy więc największe ilości tej witaminy?
Wymienić warto z pewnością ryby morskie, w szczególności łososia, sardynki, a także śledzie. Morskie ryby zawierają naprawdę mnóstwo witaminy D3, jeśli jednak nie możemy regularnie spożywać posiłków je zawierających warto wiedzieć, że dieta na odporność może, a nawet powinna być suplementowana tranem.
Fermentowane produkty mleczne
Ta grupa produktów często nasuwa się na myśl jako pierwsza osobo zastanawiającym się, co jeść na odporność. W rzeczy samej, choćby w kefirze zawarte są duże ilości korzystnych bakterii, które pobudzają nasz układ odpornościowy do obrony i walki z infekcjami. Sfermentowane produkty mleczne działają, ogólnie rzecz biorąc, w sposób dosyć zbliżony do kiszonek. Dieta odporność rekomenduje ich regularne spożywanie, ponieważ przyspieszają one rozwój pozytywnej mikroflory jelitowej, jednocześnie hamując działanie negatywnych drobnoustrojów.
Jakie produkty z tej kategorii warto spożywać? Oprócz wcześniej wymienionego kefiru, dobrym wyborem będzie także mleko acidofilne, maślanka, czy po prostu wysokiej jakości jogurt naturalny. Dieta lekkostrawna, często wykorzystująca sfermentowane produkty mleczne, jest zatem także jedną z najbardziej prozdrowotnych diet.
Produkty bogate w cynk
Kolejnym związkiem, którego odpowiednia obecność w naszym organizmie będzie niezbędna dla utrzymania prawidłowego poziomu zdrowia, jest cynk. Chroni on organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, ponadto wspiera także pracę limfocytów T. Do czego zaś może doprowadzić patologiczny niedobór cynku w organizmie? Przede wszystkim do utrudnienia gojenia się ran, zwiększenia podatności na infekcje (co jest niezwykle ważne w sezonie wiosennym i jesienno-zimowym), a także do zaburzenia prawidłowego wzrostu.
Z tego też powodu, dieta wzmacniająca odporność powinna zawierać spore ilości roślin strączkowych. Ponadto dobrze będzie spożywać także niektóre owoce, jak na przykład ostrygi. Kolejnymi produktami, jakie warto włączyć do swojej diety prozdrowotnej są także różnego rodzaju orzechy, a także produkty pełnoziarniste.
Warzywa cebulowe
Szczególną grupą warzyw, jaka naszym zdaniem zasługuje na oddzielną kategorię, są warzywa cebulowe. Wpływ zawartych w takich warzywach mikroelementów na nasza odporność bywa naprawdę niedoceniany, a przecież jest naprawdę pozytywny. Dieta na odporność zdecydowanie powinna korzystać z ich dobrodziejstw, ponieważ zawierają one bogate ilości z różnych grup – między innymi A, B, C oraz E. Ponadto są one arcybogatym źródłem siarczanów, selenu, magnezu, a także żelaza. Jak zatem wyraźnie widać – stanowią one kompleksowe wsparcie dla naszego organizmu.
Jakie warzywa cebulowe szczególnie warto polecić? Oczywiście, niezwykle wartościowe są wszelkie rodzaje cebuli, począwszy od strączkowej na perłowej skończywszy. Bardzo korzystnymi właściwościami cechuje się jednak także czosnek, szczypiorek, a także por. Co ważne – wiele warzyw cebulowych możemy uprawiać samodzielnie, choćby na balkonie czy parapecie. Będą wówczas o wiele zdrowsze, niż te kupne.
Co jeść na odporność? Podsumowanie
Dieta wzmacniająca wcale nie musi być nudna. Do naszej dyspozycji jest bowiem tak wiele rodzajów produktów, że bez najmniejszych kłopotów przyrządzimy z nich pyszne i zróżnicowane potrawy. Z zaproponowanych powyżej produktów przygotować możemy przecież zarówno śniadania, obiady, jak i desery czy napoje. Warto więc przynajmniej jej elementy wprowadzić do swojej codziennej diety. Jej przestrzeganie nie jest bowiem wcale trudne – pomoże nam ona zaś dłużej cieszyć się dobrym, sprzyjającym nam zdrowiem.